اولین دوره مسابقات نجات تخم مرغ به همت معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامیواحد میبد در تاریخ ۴ دی ماه جاری برگزار میگردد
مسابقات نجات تخم مرغ یا چالش جاذبه ( Gravity Challenge ) اولین بار توسط NASA به منظور ساخت سازهها و اجسامیکه انسان را در ارسال و پرتاب کاوشگرها به سیارههای دیگر یاری کند ، اجرا شد؛ چرا که کاوشگرها باید در درون سازههایی قرارگیرند که پس از برخورد با سیارهها و اجرام آسمانی، بتوانند ضمن کاستن سرعت، به سادگی و با حفظ دستگاههای درون خود، با کم ترین خسارت بر سطح سیاره مورد نظر نشسته و به کاوش و بررسی بپردازند و اطلاعات کسب شده را به زمین ارسال کنند.

این مسابقه در نقاط مختلف جهان از جمله ایران برگزار میشود و طرفداران زیادی را به همراه دارد.
حوزه معاونت پژوهشی و فناوری دانشگاه آزاد اسلامیواحد میبد در نظر دارد با برگزار کردن این مسابقه بین
دانشجویان، دانش آموزان و عموم علاقمندان خلاق استان یزد، لذت علم همراه با عمل را در قالب رقابت بین علاقمندان به وجود آورده و موجب خلاقیت و نو آوری در آنان گردد.
برای ثبت نام، لطفا مشخصات خواسته شده در فرم ثبت نام ضمیمه را تکمیل نموده و به همراه تصویرفیش مبلغ پرداختی(به ازای هر سازه ۱۰۰۰۰ تومان) به شماره حساب ۱۰۱۳۱۳۴۵۰۵۱۱۰ بنام صندوق پژوهشی دانشگاه به آدرس پست الکترونیکی maybodresearch@gmail.com ارسال نمایید و اصل فیش را به همراه سازه در روز برگزاری مسابقه ۹۴/۱۰/۴ تحویل نمایند
جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید با شماره تلفن ۳۲۳۷۰۹۶۳ و یا ۰۹۱۳۳۵۰۵۴۰۲ تماس حاصل نمائید
قوانین مسابقه:
آیین نامه
نخستین دوره مسابقات نجات تخم مرغ
چالش جاذبه (GRAVITY CHALLENGE)
از وظایف تعریف شده ی انجمنهای علمیحرکت در جهت فعالیتهای علمیو پژوهشی و عملی است. در همین راستا حوزه معاونت پژوهشی و فناوری دانشگاه آزاد اسلامیواحد میبد به مناسبت هفته پژوهش تصمیم به برگزاری اولین دوره ی مسابقات نجات تخم مرغ در این دانشگاه گرفته است تا با برگزار کردن این مسابقه لذت علم همراه با عمل را در قالب رقابت بین علاقمندان به وجود آورده و موجب خلاقیت و نوآوری در آنان گردد.
این مسابقه که همه ساله در دانشگاههای مختلف برگزار میشود، در اصل برای به کارگیری خلاقیتهای مختلف و نوآوریهای مبتکرانه میباشد. در واقع این مسأله از آن جا مطرح شد که ناسا برای پرتاب ماهواره و کاوشگر به سطح اجرام آسمانی از جمله سیارات و همچنین رساندن امکانات و وسایل لازم به فضانوردان ساکن در فضا تصمیم به انجام آزمایشاتی در این مورد گرفت که بتواند اجسام شکننده را به گونه ای از فاصله ی مشخص رها کند که تا جای ممکن آسیبی به شی مورد نظر نرسد. هدف اصلی از طراحی این مسابقات در دنیا نیز کسب ایدههایی برای طراحی و ساخت سازهها و مکانیزمهایی است که بتواند انسان را در ارسال و پرتاب کاوشگرها به سیارههای دیگر و همچنین به حداقل رساندن آسیبهای وارد بر این کاوشگرها یاری کند. چرا که کاوشگرها باید درون سازههایی قرار گیرند که پس از برخورد با سیارهها و اجرام آسمانی بتوانند ضمن کاستن سرعت، به سادگی و با حفظ دستگاههای درون خود با کم ترین خسارت بر سطح سیاره مورد نظر نشسته و به کاوش و بررسی بپردازند و اطلاعات کسب شده را به زمین ارسال کنند. همچنین ارائهی ایدههایی برای کاهش آسیب به بستههایی که از طریق هواپیما برای کمک رسانی به مناطق مختلف فرستاده میشود.
تخم مرغ به دلیل حساسیت و ظرافتی که دارد، برای اتخاذ ایدههای مناسب در این مسابقه مورد استفاده قرار گرفته است، لذا برای شرکت در این مسابقات میبایست سازههای خاصی ساخته شود و تخم مرغ به گونه ای در آن جاسازی شود که با سقوط سازه از ارتفاعی مشخص، تخم مرغ از سازه خارج شده و کم ترین آسیب را ببیند. ابتکار و خلاقیت در ارائه ی ایده ای نو برای محافظت تخم مرغ و همچنین داشتن طرح فنی و مهندسی و از پیش طراحی شده، به سالم ماندن تخم مرغ کمک میکند.
نحوه برگزاری مسابقه به این صورت است که هر گروه باید یک تخم مرغ را در سازه ای که ساخته، جای داده و آن را از فاصله حداقل ۱۰ متری رها کند. پس از سقوط سازه، تخم مرغ درون آن باید سالم بماند. ارتفاع رها کردن، نحوه ی امتیازدهی و سایر موارد در ذیل مشخص ذکر گردیده است.
در حقیقت دانشجویان باید روشی را طراحی میکردند که نحوه فرود تخممرغ به گونهای باشد که ضربه ناشی از برخورد باعث شکستگی آن نشود و برای این کار باید شتاب گرانش، زاویه پرتاب و پارامترهای سطح تخممرغ و زمین مورد بررسی قرار میگرفتند. با توجه به این که یک کارگاه آموزشی قبل از مسابقه برگزار میشود بنابراین دانشجویان و دانشآموزان در هر رشته ای که باشند میتوانند در این مسابقه شرکت کنند.
برای هیات داوران این مسابقه علاوه بر خلاقیت و ایدهای که در پس نحوه فرود تخممرغ قرار داشت،طراحی و ساخت دستگاه مخصوص پرتاب هم از اهمیت ویژهای برخوردار بود.
قوانین ثبت نام
شرایط تیمهای شرکت کننده در مسابقه
– اعضای تیم ، دانشجویان و دانشآموزان در تمام مقاطع و کلیه رشتهها میباشند.
– هر تیم شامل حداکثر ۴ نفر و حداقل ۱ نفر عضو میباشد.
– هر تیم یک آزمونه را باید برای شرکت در مسابقه تحویل دهد.
– هر نفر تنها در یک تیم میتواند ثبت نام نماید.
– در زمان برگزاری مسابقه فقط یک نفر به عنوان نماینده و رابط تیم باید معرفی شود تا پاسخگوی داوران باشد. اعتراض به رای داوران فقط به صورت کتبی وتوسط نماینده تیم یا استاد راهنما امکان پذیر و قابل بررسی میباشد.
– هزینه ثبت نام به ازای هر سازه ۱۰۰۰۰ تومان میباشد.
– در صورتی که تیمیپس از ثبت نام از حضور در مسابقه منصرف شود، هیچ هزینه ای به تیم مسترد نخواهد شد.
تاریخ های زیر را به خاطر بسپارید:
مهلت ثبت نام: ۹۴/۱۰/۲
زمان برگزاری مسابقه: ۹۴/۱۰/۴
قوانین مربوط به سازه
– سازه باید در مکعبی با ابعاد ۱×۱×۱ متر جای گیرد.
– حداکثر وزن سازه ۱۵۰۰ گرم میباشد و به وزنهای بیشتر از این مقدار با کسر امتیاز، اجازه ی حضور در مسابقه داده خواهد شد. امتیاز دهی وزن مطابق جدولی که در ادامه میآید، انجام خواهد شد.
– از مواد شکستنی و شیشه ای و مواد مضر نباید استفاده شود.
– استفاده از هر نوع موتور و کنترل از راه دور غیر مجاز است.
– سازه ی حامل تخم مرغ نباید محیط اطراف را تخریب یا آلوده نماید.
قوانین مسابقه
قوانین مربوط به مسابقه در دو بخش نحوه ی اجرا و طراحی مهندسی به صورت زیر دسته بندی شده است و مجموعاً شامل ۳۰۰ امتیاز میباشد. (جدول ذیل)

توضیحات طراحی مهندسی:
– وزن سازه: به کمترین وزن سازه ۲۰ امتیاز تعلق میگیرد و سایر تیمها مطابق جدول زیر امتیازدهی میشوند.
– در صورت استفاده نکردن از وسایل کاهنده ی سرعت مانند چتر،بادکنک، بالن و … ۲۰ امتیاز به تیم تعلق خواهد گرفت.
– خلاقیت و نوآوری: در صورت هر گونه خلاقیت و نوآوری در طراحی سازه حداکثر ۴۰ امتیاز به تیم تعلق خواهد گرفت. (جدول فوق)
توضیحات نحوه ی اجرا:
– وضعیت تخم مرغ: در صورت سالم ماندن یا ترک برداشتن تخم مرغ سایر امتیازات نیز برای تیم محاسبه میشود، اما در صورت شکستن تخم مرغ هیچ امتیازی از بخش نحوه ی اجرا به تیم تعلق نمیگیرد. ضمناً ترکهای مویی قابل صرف نظر است.
– زمان سقوط: به کمترین زمان سقوط ۳۰ امتیاز تعلق میگیرد و بقیه تیمها به تناسب زمانی که به دست آورده اند، امتیازدهی میشوند. ضمناً منظور از زمان سقوط، زمانی است که سازه به طور کامل روی زمین مستقرشود. بنابراین اگر سازه پس از برخورد به زمین، دوباره به سمت بالا حرکت کند و این کار چندین مرتبه تکرار شود، زمان سقوط پس از توقف کامل سازه محاسبه میشود.
– سقوط در محدوده ی مشخص شده: محدوده ی مشخص شده ی سقوط دایره ای به شعاع X متر میباشد. اگر سازه در دایره ی داخلی به شعاع X متر سقوط کند امتیاز کامل را میگیرد و به ازای هر ۲۰ سانتیمتر دور شدن از این ناحیه، یک امتیاز کسر میگردد.
– غلتیدن تخم مرغ: در صورت غلتیدن تخم مرغ (بدون اعمال نیروی خارجی) در لحظه ی فرود یا پس از آن و تماس با زمین ۱۰۰ امتیاز به تیم تعلق میگیرد.
قوانین اجرایی
– تخم مرغ نباید از قبل در سازه جاسازی شده باشد.
– باید بتوان پس از فرود سازه به راحتی تخم مرغ را از درون آن خارج نمود.
– هر تیم ۱۰ دقیقه وقت دارد تخم مرغ را در سازه ی خود جاسازی نماید.
– از هر تیم فقط یک نفر به محل پرتاب رفته و سازه را رها میکند.
– قابل توجه شرکت کنندگان، ممکن است مسابقه در فضای باز برگزار شود لذا عوامل طبیعی مانند وزش باد را در نظر بگیرید.
– تیمها در روز مسابقه باید سازهها را به اعضای هیئت داوران تحویل دهند. به همراه تحویل سازه، باید برگه ای نیز تحویل داده شود که در آن موارد خلاقانه ی به کار رفته در سازه ذکر شود.
مکان اجرای مسابقه در نمازخانه مرکزی خواهد بود و ارتفاع محل پرتاب حدوداً ۱۰ متر میباشد.
– پرتاب کردن سازهها از سنگین ترین سازه شروع میشود و تا سبک ترین سازه ادامه مییابد.
داوری
– هیات داوران توسط کمیته علمیمسابقات تعیین میگردد.
– تفسیر تمام موارد موجود در آیین نامه فقط توسط هیئت داوران انجام میشود و تمامیامتیازات توسط هیئت داوران برای تیمها منظور میگردد.
– امتیاز تیمیکه در بین سایر تیمها بالاترین امتیاز مجموع را بیاورد به عنوان نمونه برتر شناخته خواهد شد. در صورت تساوی امتیاز دو تیم، نمونه ای که دارای وزن کمتری به نسبت نمونه دیگری باشد ،به عنوان نمونه برتر شناخته خواهد شد.
